Jak rośnie dynia piżmowa i jak uprawiać ją w swoim ogrodzie? Przepisy z jej wykorzystaniem

Piżmowa dynia

Dynia piżmowa to roślina jednoroczna, wywodząca się z Ameryki Południowej. Jej charakterystyczny wygląd powoduje, że łatwo znaleźć ją na sklepowych półkach. Słodki, lekko orzechowy smak warzywa sprawia, że coraz chętniej wykorzystywana jest w kuchni. Jak wygląda uprawa dyni piżmowej? Które potrawy z jej wykorzystaniem zachwycą podniebienie?

Dynia piżmowa – wygląd, właściwości odżywcze i witaminy

Dynia piżmowa to coraz bardziej popularna odmiana tego smacznego warzywa. Kształtem przypomina dzwoneczek lub dużą gruszkę, łatwo więc rozpoznać ją pośród innych dyni. Ma ona pomarańczową, dosyć grubą skórkę oraz delikatny, pozbawiony włókien miąższ. Po upieczeniu zyskuje on maślany smak.

Dynia piżmowa – bogactwo witamin i wartości odżywczych

Dynia piżmowa cieszy się dużą popularnością nie tylko ze względu na smak, ale również właściwości odżywcze. Odmiana przypominająca gruszkę to doskonałe źródło witaminy A, błonnika, potasu, wapnia czy żelaza. Dynia piżmowa zawiera niewiele kalorii oraz tłuszczu, posiada natomiast sporo białka. Dania z jej użyciem są więc dobre również dla osób będących na diecie. Różne odmiany dyni, w tym także piżmowa, pomagają zmniejszać stany zapalne w organizmie oraz ryzyko chorób przewlekłych. 

Uprawa dyni piżmowej w ogrodzie

Dynia piżmowa, podobnie jak inne odmiany dyni, ma dość duże wymagania cieplne, wodne i pokarmowe. Kluczowe w uprawie jest zapewnienie jej stanowiska słonecznego oraz osłoniętego od wiatru. Optymalna temperatura dla rozwoju dyni piżmowej to około 25 stopni Celsjusza. Warzywo wymaga również odpowiednio żyznej i próchniczej gleby. Aby owoce dyni piżmowej były pełne i dojrzałe należy regularnie zasilać podłoże rośliny.

Dynia piżmowa – jak rośnie i kiedy rozpocząć rozsadę?

Dynia piżmowa uprawiana jest z nasion i posiada dość długi (aż 5 miesięcy) okres wegetacji. Zaleca się więc rozpoczęcie rozsady już na początku kwietnia. Wysadzenie do gruntu powinno mieć miejsce po okresie ostatnich przymrozków. Zwykle jest to połowa maja. Owoce dyni piżmowej pozostawione w kontakcie z ziemią mogą gnić i chorować.

Jej prawidłowa uprawa wymaga więc podporów, na których zawinięte będą owoce, pędy i liście. Obfite podlewanie rośliny sprawia, że owoce rosną duże. Wielu ludzi decyduje się jednak na bardziej oszczędne podlewanie. Mniejsze dynie są również słodsze i dłużej można je przechowywać.

Dynia piżmowa – z jakimi produktami dobrze się komponuje?

Dynię piżmową można przygotować na wiele sposobów. Doskonale smakuje zarówno gotowana, smażona, jak i pieczona czy grillowana. Jej smak dobrze komponuje się z produktami słonymi, jak i słodkimi. Zupa dyniowa to danie, o którym słyszał chyba każdy. Jednak dynia piżmowa idealnie sprawdzi się również jako składnik sałatki owocowej lub warzywnej, placków, ciast czy jako dodatek do mięsa.

Przygotowanie dyni piżmowej

Mniejsze dynie piżmowe można przyrządzać ze skórką. Jeśli jednak posiadamy większe okazy, skórka jest grubsza i warto usunąć ją, by nie psuła smaku dania.

Jak najprościej obrać warzywo?

dynia piżmowa
Źródło: Pixabay.com

Można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy to obranie na surowo, drugi po upieczeniu. W obu przypadkach dynie należy umyć, odciąć twarde końcówki, przekroić na pół i wydrążyć miąższ i pestki. Tak przygotowane warzywo zdecydowanie łatwiej obrać.

Aromatyczna, pyszna i rozgrzewająca zupa – przepis

Zupa z dyni piżmowej to posiłek idealny w trakcie jesiennych chłodnych wieczorów. Jakie składniki potrzebne są do wykonania dania?

  • 2 kilogramy dyni piżmowej,
  • 2 średnie marchewki,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • litr warzywnego bulionu,
  • masło lub olej,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona.

Wykonanie:

  • Dynię należy umyć, przekroić, wydrążyć miąższ i pestki i pokroić w kostkę
  • Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić
  • Posiekaną cebulkę i czosnek podsmażyć na łyżce oleju lub masła przez około 2 minuty
  • Do garnka dodać pokrojone warzywa oraz dynię i smażyć około 5 minut
  • Dodać bulion i gotować aż do miękkości
  • Tak przygotowane warzywa doprawić do smaku i zblendować

Zupa smakuje wyśmienicie sama lub z dodatkiem śmietany. Warto również podawać danie z grzankami i odrobiną parmezanu.

Pieczona dynia – idealna przekąska i dodatek do dań

Wszystkie odmiany dyni są tak pyszne, że samo upieczenie ich wystarczy, by zachwycić podniebienie. Aromatyczne kawałki dyni z piekarnika dobrze komponują się z wieloma produktami. Stanowią doskonały dodatek do sałatki, obiadu. Dobrze odnajdą się również jako przystawka na imprezach.

Jak upiec dynię by zachwycała smakiem?

Przede wszystkim przed włożeniem warzywa do piekarnika należy je dokładnie umyć, obrać ze skórki, oraz wydrążyć pestki. W tym daniu to dynia stanowi główny składnik. Poza nią wystarczy odrobina oliwy z oliwek, sól, pieprz, tymianek lub inne zioła. Dynię należy piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Dynia – moc witamin na talerzu

Dynia stanowi doskonały składnik wielu dań. Dostarcza przy tym tak dużo witamin i składników odżywczych, że zdecydowanie warto włączyć ją do swojego codziennego menu. Mnogość przepisów i możliwości wykorzystania dyni sprawia, że każdy może wydobyć z niej smak, który zachwyci.

One thought on “Jak rośnie dynia piżmowa i jak uprawiać ją w swoim ogrodzie? Przepisy z jej wykorzystaniem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close